Vakantie reservering (gratis) annuleren?

Stel: u heeft via internet een camping gereserveerd, maar een paar dagen later ziet u een veel mooiere camping. U wilt de eerdere reservering (gratis) annuleren. Kan dat?

De term reservering kan in dit geval verwarrend zijn. Sommige mensen gaan er vanuit dat een reservering vrijblijvend is. Dat is in de reisbranche meestal niet het geval.

Of een reservering gratis geannuleerd kan worden, hangt af van het land waar de camping is gelegen. Het recht van dat land is op de boeking van toepassing. In de algemene voorwaarden van de camping staat meestal een annuleringsregeling. Het is verstandig de algemene voorwaarden voorafgaand aan de reservering goed te lezen.

 

Veel reizen worden tegenwoordig via internet geboekt. Geldt dan de Wet Koop op Afstand?

De Wet koop op afstand komt voort uit een Europese richtlijn, die in alle landen van de Europese Unie van kracht is. Voor koop op afstand geldt een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. U kunt het product thuis bekijken en als het u niet bevalt, kunt u het tijdens de bedenktijd terugsturen. Van koop op afstand is o.a. sprake wanneer het product via internet of een postorderbedrijf is gekocht. Het gaat dus om situaties waarbij er geen persoonlijk contact met de verkoper is geweest, zoals bij de aankoop van een product in de winkel.

Maar, de regels van de Wet koop op afstand gelden uitdrukkelijk niet voor reizen, vervoer, logies, catering of andere vormen van vrijetijdsbesteding.

Een vakantie reservering is in principe direct definitief (enkele uitzonderingen daargelaten).

Reis annuleren?

Wilt u een geboekte reis annuleren? Dat kan, maar het stageld/de reissom blijft vaak (gedeeltelijk) verschuldigd. De reisorganisatie mag namelijk annuleringskosten in rekening brengen. Deze kosten zijn doorgaans hoger als de datum van vertrek nadert. Het is daarom verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten. Niet alle redenen voor het annuleren vallen onder de dekking van de verzekering. Ziekte of overlijden van een naaste vallen meestal wel onder de dekking. Of de verzekering dekking biedt, is te lezen in de polisvoorwaarden. Het vinden van een mooiere camping zal waarschijnlijk niet onder de dekking van de annuleringsverzekering vallen.

Reis overdragen

Heeft u geen annuleringsverzekering afgesloten of valt de reden van de annulering niet onder de dekking? Mogelijk kunt u kosten besparen door de reis aan iemand anders over te dragen. Volgens de wet is dit mogelijk tot 7 dagen voor vertrek. Hiervoor kunnen administratiekosten in rekening worden gebracht. De oorspronkelijke reiziger en zijn/haar vervanger moeten samen een overeenkomst opstellen, waarin de overdracht is vastgelegd. Deze overeenkomst moet aan de reisorganisatie worden toegezonden. Wel moet de vervanger aan de voorwaarden van de reis voldoen. Iemand van 65 jaar kan bijvoorbeeld niet mee met een jongerenreis.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *