Miljoenenjacht. Hoe je met één druk op de rode knop 5 miljoen kunt verliezen.

Miljoenenjacht, wie kent het spel niet? Het spel dat door Linda de Mol gepresenteerd wordt, is vanavond weer op televisie. Voor de mensen die zich nu achter de oren krabben, een korte uitleg.

In de studio bevinden zich 500 kandidaten. De kandidaten strijden in een afvalrace om een finaleplaats. Na drie spelrondes blijft er één deelnemer over, die het finalespel mag spelen. Het finalespel is het ‘Gouden Koffer Spel’. In 26 koffers zitten geldbedragen variërend van € 0,01 tot € 5 miljoen. In de finale kiest de finalist een koffer uit en gaat in onderhandeling met ‘de bank’. Gedurende de finale worden steeds meer koffers geopend. De bank doet op basis van kansberekeningen een bod op de geldkoffer van de finalist. Met een rode knop eindigt het spel en accepteert de finalist het bod van de bank. De grote vraag in de finale: welk bedrag zit er in de koffer van de finalist?

De ongewilde druk op de rode knop

Op 3 november 2013 drukte een deelnemer aan ‘Miljoenenjacht’ per ongeluk op de rode knop. Daarmee sloot hij een deal met de bank voor een bedrag van € 125.000. In zijn koffer bleek uiteindelijk de hoofdprijs van 5 miljoen te zitten. Naar eigen zeggen had hij niet de bedoeling om het spel daadwerkelijk te beëindigen en het bod van de bank te accepteren. Hij zou van de zenuwen op de knop hebben gedrukt. Hij gaf direct daarna aan te willen doorspelen.
Linda de Mol zei in de uitzending: “Dan doen we toch net of je het niet gedaan hebt.” De finalist vroeg: “Kan dat?” Linda de Mol moest dat navragen bij de spelleiding. De notaris besliste op basis van het spelreglement, dat de finalist het aanbod van de bank had aanvaard door op de rode knop te drukken. Daarmee was het spel geëindigd. Dit leidde tot een heftige discussie op social media.
De man was het niet eens met de beslissing van de notaris. Uiteindelijk heeft hij in november 2016 de producent van het programma, Endemol, gedagvaard. In de procedure vroeg hij een zg. verklaring voor recht dat hij ten onrechte niet verder had mogen spelen. In deze zaak is onlangs een uitspraak gedaan.

De beslissing van de rechter

De finalist deed in de procedure o.a. een beroep op het feit dat uit de tussen partijen gesloten overeenkomst niet volgt dat het enkele indrukken van de rode knop met zich brengt dat het bod van de bank wordt geaccepteerd en het spel wordt beëindigd. In de wet staat dat een overeenkomst tot stand komt, wanneer er sprake is van wilsovereenstemming. Dit betekent dat beide partijen hetzelfde willen. Wanneer één van beide partijen de overeenkomst niet wenst te sluiten, komt deze niet tot stand. Omdat de finalist het aanbod niet wilde accepteren, is er volgens hem dus geen overeenkomst met de bank tot stand gekomen.
Volgens de finalist stond in de spelregels niets over de rode knop. De rechter geeft hierover in de uitspraak aan: “Een regel hoeft niet geschreven te zijn om geldig te zijn. Dat die regel bestond, was duidelijk”. De functie van de rode knop, te weten ‘accepteer het bod van de bank en beëindiging het spel’, maakt al sinds 2008 onderdeel uit van het programma.
Dat de deelnemer last had van zenuwen en per ongeluk op de knop heeft gedrukt, doet volgens de rechter niet ter zake, omdat “beheersing van zenuwen onderdeel van het spel is”. De mogelijkheid om te kunnen terugkomen op onder druk genomen beslissingen, is in strijd met de geest van het spel. Omdat het gaat om een spel, zijn de normale regels voor de totstandkoming van overeenkomsten niet van toepassing.
De opmerking van Linda de Mol “Dan doen we toch net of je het niet gedaan hebt” moet volgens de rechter gezien worden als een verkenning van een mogelijkheid en niet als een overeenkomst. Met name omdat de finalist daarna vroeg:“Kan dat?” en Linda de Mol aangaf dat ze dit moest navragen aan de spelleiding.

 

Helaas voor de betreffende finalist gaan de miljoenen dus aan zijn neus voorbij. Wellicht heeft iemand vanavond meer geluk in het spel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *