De aankoop van een te laag geprijsd artikel

In juli 2017 plaatste Leen Bakker diverse aanbiedingen voor hoogslapers op hun website. Eén hoogslaper was afgeprijsd van 319 voor 24,95 euro. Deze prijs was ruim beneden de kostprijs. De actie werd veelvuldig op social media gedeeld, waardoor er ruim 60.000 hoogslapers werden besteld.

Twee dagen later ontdekte Leen Bakker de fout en liet de kopers per email weten dat het bed niet geleverd zou worden. Volgens Leen Bakker betrof de prijs een systeemfout op de website. Ter compensatie werd aan de kopers een korting van 40% aangeboden. Diverse mensen namen daar geen genoegen mee en schakelden gezamenlijk een juridisch adviseur in. In een kort geding procedure werd gevorderd dat Leen Bakker de bestelde producten zou leveren. Volgens de ingeschakelde jurist stuntte Leenbakker namelijk wel vaker met bodemprijzen. De kort geding rechter maakte onlangs korte metten met de vordering in kort geding. Mijns inziens een terechte beslissing.

Te laag geprijsd artikel? Hoe zit dit juridisch?

In principe moet een winkelier het artikel leveren voor de prijs die bij het betreffende product staat, tenzij overduidelijk sprake is van een fout. Hierbij kan gedacht worden aan een verkeerd geplaatste komma. Bijvoorbeeld een computerscherm dat 99,99 euro kost, wordt aangeboden voor 9,99  euro. De koper kan begrijpen dat het artikel onjuist is geprijsd.

Doorslaggevend is of de prijs aannemelijk is voor het betreffende product. Als dat niet het geval is, hoeft het artikel niet voor de aangegeven prijs geleverd te worden. Dit kan anders zijn wanneer een artikel wordt aangeboden als showmodel. Of wanneer er aangegeven is dat er gestunt wordt met zeer hoge kortingen. Onder deze omstandigheden mag de koper er gerechtvaardigd vanuit gaan dat de lage prijs juist is.

Soms staan er bordjes in een winkel, waarop is vermeld dat de kassa de enige juiste prijs aangeeft. Dit biedt geen garantie voor de verkoper. Van belang is of de koper erop mocht vertrouwen dat de prijs bij het artikel juist was.

In een procedure gaat de rechter uit van een gemiddeld geïnformeerde koper. Van de koper mag worden verwacht dat hij/zij op de hoogte is van de gangbare prijzen voor het artikel. Als de prijs niet marktconform is, mag de koper er niet vanuit gaan dat de aangegeven prijs juist is. In het geval van de hoogslapers van Leen Bakker lag de aangegeven prijs ruimschoots beneden de kostprijs. Op social media werden veel twijfels geuit of de aangegeven prijs wel juist was. De kopers mochten er dus niet vanuit gaan dat de prijs juist was.

Kortom, als de prijs te mooi is om waar te zijn, is dat vaak ook zo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *