Beperking wettelijke gemeenschap van goederen

Als je in Nederland trouwt zonder iets te regelen, trouw je automatisch in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en (voor huwelijkse) schulden gezamenlijk worden. Bij het einde van het huwelijk dienen alle bezittingen en schulden bij helfte te worden verdeeld. Nederland is één van de weinige landen waar de gemeenschap van goederen zo ver strekkend is.

Naar verwachting gaat dat vanaf 1 januari 2018 gaat dat veranderen, omdat de Eerste Kamer op 28 maart 2017 het initiatiefvoorstel ‘Beperking wettelijke gemeenschap van goederen’ heeft aangenomen.

Wat verandert er?

Misschien kent u het liedje De Kapitein II van Acda & de Munnik? Hierin wordt bezongen:

“Cd van jou, cd van mij
Cd van ons allebei
Maar gekregen van m’n moeder
Van mijn moeder dus van mij”

In een notendop samengevat wordt dit de nieuwe regeling.

Ieder houdt de bezittingen en schulden die voor het huwelijk zijn opgebouwd. Erfenissen en schenkingen die tijdens het huwelijk worden ontvangen, hoeven niet te worden verdeeld. Dit geldt ook als er geen uitsluitingsclausule is! Alleen het vermogen (en schulden) dat de partners tijdens het huwelijk gezamenlijk hebben opgebouwd, wordt straks na de echtscheiding gedeeld.

Voor wie?

Naar verwachting geldt de wet vanaf 1 januari 2018 voor alle huwelijken die vanaf dat moment gesloten worden. Afwijken van het nieuwe stelsel kan alleen als er huwelijkse voorwaarden bij de notaris worden gesloten.

Op huwelijken gesloten voor 1 januari 2018 blijft de oude regeling van de gemeenschap van goederen van toepassing.

Tip

Het is belangrijk om een goede administratie bij te houden, zodat vastgesteld kan worden welke goederen en schulden tot het privé vermogen van de partners behoren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *